no more heroes

by vladimirgreblaher

Po poslednjem popisu iz 2002. godine, bilo je 83.000 Jugoslovena, u popisu koji ce se odvijati u aprilu naredne godine, nece postojati mogucnost da se izjasnite kao „Jugosloven“, cita jedna od Svetlana jutros. Da li smo stvarno postali nacionalna manjina u svojoj drzavi, i pri tome nam jos ne dozvoljavaju da zadrzimo kulturni identitet, posto „Jugosloven“ nije nacionalni, nego socijalni i kulturni identitet licnosti?

Izgleda da se neko negde jos uvek plasi onoga sto je bio socijalizam koji funkcionise, onoga sto je na jasan, jednostavan i direktan nacin bilo primer drzave koja postoji zbog ljudi, a ne drzave koja je vaznija od svojih gradjana. Drzava uvek stiti interese one grupe koja raspolaze najvecim delom kapitala: novca, zemlje, suma, fabrika, voda. Drzava stiti kapital od onih koje isti taj kapital eksploatise i zloupotrebljava ne mareci ni za sta osim za svoj profit i sigurnost istog. Jugoslavija u kojoj sam rodjen i u kojoj sam odrastao je bila drzava koja je svoje gradjane, nezavisno od rase, vere i nacije, stitila od tog kapitala, ne dozvoljavajuci mu da preuzme dizgine upravljanja.

Pacovi uvek pronadju rupu. Tako su i ovde pronasli rupu u kavazi intelektualcima, kvazi umetnicima, kvazi patriotama i ne kvazi kriminalcima odevenim u politicke odore. Preuzeli su sve, poubijali stotine hiljada ljudi, a ono sto je preteklo, porobili, klasicno porobili ekonomskim putem. Jos uvek u strahu da je preteklo secanje na mogucnost zivota u drzavi dostojnoj coveka, sada hoce da izbrisu i poslednje sto je ostalo, mogucnost da se i dalje osecas i izjasnis kao Jugosloven. Ironicno je sto to radi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Advertisements